Lammgryta med rotfrukter

En god lammgryta är aldrig fel! Fonden tar lite tid men grytan kan med fördel lagas en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • Ca 1 kg lammframdel, med ben
  • 350 gram morot (5 st)
  • 2 gula lökar eller 1 gul lök och 6 schalottenlökar
  • 2 palsternackor
  • 6 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk rårörd lingonsylt
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

Bena ur köttet och skär i grytbitar. Skär en morot i bitar, klyfta en gul lök. Lägg benen, löken, moroten och två lagerblad i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka i två timmar. Sila från ben och grönsaker och kasta, spara fonden.

Skär nu grönsakerna och löken i bitar. Krossa vitlöken. Variera storleken, palsternackan kan med fördel strimlas och löken finhackas. Medan morötterna skärs i större bitar.

Hetta upp smöret eller oljan i en större stekgryta och fräs köttet så det får lite färg. Lägg i grönsakerna och låt steka på lägre värme någon minut.

Täck med fonden och fyll på med vatten tills grönsaker och kött är helt täckt.

Tillsätt lagerbladen, timjan och tomatpurén och koka upp. Låt nu grytan småkoka på låg värme i cirka 30-40 minuter.

Tag grytan från värmen och rör ner lingonen. Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Varmhåll och servera med potatis, ris eller bulgur samt gärna en grönsallad och ett gott bröd!

Tips! Gör gärna grytan en dag i förväg och låt vila i kyl över natten. På så sätt kan du ha grytan färdig i god tid, dessutom vinner den gärna i smak om den får stå till sig lite.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

frukostbullar.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...